Deventer, 21 oktober 2013

P E R S B E R I C H T

De waarde van dialoog

1 29Twee dialoogbegeleiders die overdag actief zijn in het bedrijfsleven, lichten graag toe waarom dialoog hen zo raakt en waarom ze dit jaar weer meewerken aan de Dag van de Dialoog. De dialoog betekent voor mij niet oordelen, de ander met nieuwsgierigheid tegemoet treden en jezelf laten zien, zegt Fons Sijm, dialoogbegeleider in Deventer van het allereerste uur. “Ik merk steeds meer, dat het hier om gaat. Het is voor mij een waarborg om echt verbinding met andere mensen te krijgen. Een verbinding waarin de ander ook bereid is mij een spiegel voor te houden.”

Sprakeloos
Voorgaande jaren maakte ik ontroerende momenten mee tijdens de Dag van de Dialoog, vervolgt Fons Sijm. “Bijvoorbeeld een reclameman – goed van tongriem gesneden en zijn sporen in het zakenleven ruimschoots verdiend- die na afloop van het tafelgesprek zei: Ik sta sprakeloos.
Een Turkse jongeman zit aan tafel met alleen autochtonen en brengt aan het einde zijn gevoelens als volgt onder woorden: k heb me geen beeld kunnen vormen van wat mij te wachten zou staan, maar dit slaat alles. En daarmee bedoelde hij het fijne contact, dat in een korte tijd was ontstaan tussen mensen van diverse pluimage, die elkaar niet eerder hadden ontmoet.”

Persoonlijke verhalen verbinden
Melita Mertens, vorig jaar voor het eerst dialoogbegeleider in Deventer, verwoordt het als volgt. “Van dialoog word ik blij, omdat het me elke keer weer raakt. In dialoog krijg ik de kans om de ander echt te ontmoeten. Juist door de persoonlijke verhalen voel ik ruimte om te leren, te begrijpen en te verbinden. Ik vind het bovendien heerlijk om iets aan te gaan zonder dat ik weet waar het uitkomt. Dialoog ontwikkelt zich en laat zich niet voorspellen. Het samen denken en samen maken is zo stimulerend. De ervaring van vorig jaar paste als een heerlijke warme jas. Van de voorbereiding tot en met de evaluatie. Echt top. Graag zet ik mij dit jaar hier weer voor in.”

Met buren naar de dialoog
De Dag van de Dialoog vindt in meer dan 90 verschillende gemeenten in Nederland plaats. Iedereen is van harte welkom en de deelname is gratis. De doelstelling is stadgenoten verbinden door dialoog. Het is nieuw dat deelnemers in Deventer zelf voor een locatie kunnen kiezen. Op de website van Deventer in Dialoog staan alle 29 bedrijven en instellingen die hun deuren gastvrij openzetten op 7 november. Het thema, Een gastvrije buur(t), maakt het dit jaar extra uitnodigend om je samen met mensen uit een straat of buurt op te geven voor de dialoog.

Please follow and like us: